lili@ugent.be

Geen vrouw van boven de vijftig

Hilde Braet, 50+, Gent

Vijfendertig jaar was ik toen ik me volop lanceerde als fotograaf gespecialiseerd in naaktfotografie en erotische fotografie. Om meer mensen te bereiken plaatste ik advertenties o.a. in de ‘Erotisch Gids van Vlaanderen en in ‘Flirt-magazine’. Ik herinner me dat ik op een bepaald moment werd opgebeld door een man die een afspraak wou maken voor naaktfoto’s. Hij vroeg me: “Hoe oud ben je?”. Waarop ik antwoordde dat dit toch niet belangrijk is/was, dat dit niets te maken heeft/had met de kwaliteit van mijn foto’s. Hij reageerde hierop met: “ja, maar ik wil toch ook niet gefotografeerd worden door een vrouw van boven de vijftig”.

Nu ik ondertussen die leeftijd bereikt heb, spookt dit telefoongesprek nog steeds door mijn hoofd. Als ik nu opgebeld word door een man voor een naaktsessie denk ik: “Zal hij dat niet vervelend vinden dat ik een 50plusser ben?” Ik heb dit ageisme geïnternaliseerd en dit self-ageisme wordt voortdurend gevoed door uitspraken van bijvoorbeeld iemand waarvan ik dacht dat het een vriend was: “Welke vrouw van jouw leeftijd speelt nog model voor haar ex-cursist”, “Welke vrouw van jouw leeftijd initieert zich nog in tantra?” En mijn moeder doet er nog een schepje bovenop: “Op jouw leeftijd moet je toch geen lang haar meer hebben.” “Op jouw leeftijd draag je toch geen korte rokken meer.” “Moet jij nog studeren op jouw leeftijd?!”

Deel uw verhaal

Bent u een vrouw ouder dan 50 en wilt u uw ervaring met intimiteit en (a)seksualiteit delen op deze website? Bezorg ons uw verhaal! We zijn geïnteresseerd in persoonlijke getuigenissen van vrouwen over de ervaring van hun ouder wordende lichaam, en over relaties, intimiteit en seks.