lili@ugent.be
book

Op zoek naar linkse seks

Bookhoofdstuk door Katrien Jacobs

‘Vervolgens ging ik, na vele maanden van zelfbevrediging, weer op zoek naar een echte sekspartner. Ik vond dat ik inmiddels met mijn seksuele chats en sabbatverliefdheden in een doodlopend straatje was gesukkeld. Ik was te veel opgejaagd door mijn eigen verbeelding, kreeg te weinig respons, en wilde uiteindelijk ook eens seks met een persoon. Ik reisde voor een paar weken naar Berlijn en wilde op aanraden van een jongere vriendin de app Feeld uitproberen. Ik maakte er een profiel aan om afspraakjes te krijgen met koppels die seks wilden met een biseksuele vrouw. Maar ik kreeg vooral antwoorden van alleenstaande jongere mannen die seks wilden met een oudere vrouw. Ik had tijdens mijn alt-right onderzoek zo veel laster gelezen over dikke, lelijke, ranzige, oude wijven dat ik het contact met een jongere man erg apprecieerde. De eerste man met wie ik een afspraak had, was een lange en gespierde 35-jarige roodharige ingenieur, gespecialiseerd in industriële geluidsinstallaties en kunstwerken, met een zilver brilletje op. Hij was aardig en wilde graag uitgebreid babbelen op een terrasje vooraleer we met elkaar naar bed gingen om enkele bdsm-fantasieën lijfelijk te ervaren. We deden het rustig aan; hij praatte graag met me, ook over zijn vaste vriendin die in het buitenland vertoefde, en hij gaf zelfs commentaar op mijn onderzoek. Hij deed veel moeite om mijn fantasieën te leren kennen en hij vond het niet erg om wat we ‘linkse seks’ noemden te hebben - dat wil zeggen seks die niet culmineert in de ‘rechts-klassieke’ penetratie van de vrouw door de man. Mijn partner was zelf ook helemaal niet op dit doel gericht, maar we waren beiden onwennig en verlegen over wat er dan wel precies zou moeten gebeuren. Hij zei achteraf dat mijn leeftijd een pluspunt was geweest, maar ik weet niet of hij dit meende, want dit soort complimenten is ook een handige manier om diepgang te vermijden.’ (Katrien Jacobs in ‘Intieme Revoluties’; p.44-45)

In haar bijdrage voor de bundel Intieme Revoluties. Tegendraads in seks, liefde en zorg (Boom, 2021), schrijft Katrien Jacobs over haar onderzoek naar de seks- en gendercultuur van alt right in België en Nederland. Met kwetsbare openheid en eerlijkheid beschrijft ze hoe ze tijdens dat onderzoek worstelde met haar eigen seksualiteit als ouder wordende vrouw, en geconfronteerd werd met kwetsende giftige aanvallen, en met wat ze daarin las aan trieste kleurloze drang naar status quo, traditie, en het zogenaamde ‘seksueel normale’. Verwijzend naar Waarom Vrouwen Betere Seks hebben onder het Socialisme van Kristen Ghodsee, pleit Jacobs voor een radicaal linkse seks, waarin de vrouwelijke zoektocht naar seksueel plezier onderdeel is van hun onafhankelijkheid. Linkse seks betekent volgens Jacobs een positieve erkenning en viering van de enorme variatie aan lichamen en erotica die afwijken van het kleurloze ideaalbeeld.

Katrien Jabobs (2021), ‘Extreemrechts in je bed’. In: Rahil Roodsaz & Katrien De Graeve, Intieme revoluties. Tegendraads in seks, liefde en zorg. Amsterdam: Boom; pp. 33-48.
Kristen R. Ghodsee (2019), Waarom vrouwen betere seks hebben onder het socialisme. Berchem: Epo.

https://www.boomfilosofie.nl/product/100-9743_Intieme-revoluties

Deel uw verhaal

Bent u een vrouw ouder dan 50 en wilt u uw ervaring met intimiteit en (a)seksualiteit delen op deze website? Bezorg ons uw verhaal! We zijn geïnteresseerd in persoonlijke getuigenissen van vrouwen over de ervaring van hun ouder wordende lichaam, en over relaties, intimiteit en seks.